Ce îți vine în minte atunci când te gândești la agrivoltaice? Este vorba despre o combinație între agricultură și panourile fotovoltaice, bineînțeles. Acestea reprezintă o soluție pentru zilele noastre, deoarece încălzirea globală și lipsa precipitațiilor afectează din plin natura, iar fermierii sunt, din păcate, adesea deznădăjduiți.
Ce sunt agrivoltaicele?
Mai întâi, este important să știi că există acest concept încă din anul 1981, când a fost creat de către doi fizicieni germani inovativi – Adolf Goetzberger și Armin Zastrow. Abia din 2011 însă folosim termenul de „agrivoltaics”, care se află în prezent în plină ascensiune.
Întâlnite și sub numele de APV – agriculture photovoltaics, agrivoltaicele sunt o tehnologie modernă, ce permite o bună colaborare între agricultură și panourile solare fotovoltaice. Cum se întâmplă asta? Simplu, prin montarea panourilor solare la o altitudine mai ridicată, deasupra culturilor.
Astfel, fructele și legumele se vor dezvolta armonios, în timp ce utilajele agricole își vor putea face la rândul lor treaba fără probleme. Avantajul suprem constă în faptul că plantele vor avea acces nestingherit la lumină, fiind totodată protejate cu umbră în orele în care soarele este cel mai puternic și le poate „prăji”.
Cum te ajută efectiv panourile solare agricole sau agrivoltaicele?
Putem spune că panourile fotovoltaice și culturile de legume și fructe se sprijină reciproc, pentru ca recoltele să fie la superlativ. Secretul, desigur, are de-a face cu umiditatea, lumina și temperatura potrivite.
Pasul 1: Cum sunt ferite de razele arzătoare ale soarelui, care în mod normal le deshidratează, plantele devin adevărate mici sisteme de răcire. Își deschid în acest fel porii sau, în termeni de specialitate, stomata (un mic orificiu pe epiderma frunzelor sau a tulpinei plantelor, ce asigură schimbul de gaze cu mediul extern, precum și absorbția sau înlaturarea apei din plantă) și preiau carbon pentru fotosinteză, eliminând apă prin frunze. Așa se formează, gradual, un microclimat rece.
Pasul 2: Plantele se folosesc de noua lor caracteristică pentru a răci panourile solare, agrivoltaicele, atunci când temperaturile cresc prea mult. Este un proces necesar, fiindcă, în caz contrar, panourile fotovoltaice nu vor avea o viață foarte îndelungată.
Experiența a demonstrat că panourile solare agricole sunt utile în special pentru următoarele tipuri de culturi: cireșe, căpșuni, afine, mere, roșii, salată, cartofi etc.
Acestea nu sunt singurele motive pentru care ți le recomandăm, mai avem în tolbă…
4 beneficii la achiziționarea agrivoltaicelor
- Produc energie verde, regenerabilă
Panourile agrivoltaice sunt prietene cu mediul înconjurător, pentru că nu poluează aerul. Acest lucru este un efect al faptului că instalarea și funcționarea lor nu include arderea și eliminarea combustibililor obișnuiți: petrol, gaze naturale sau cărbune. Totul este eco.
- Reduc consumul de apă
Dacă sistemele clasice de irigare sunt montate și folosite în perioadele secetoase ale anului, agrivoltaicele sunt acolo pentru a fi utilizate oricând este nevoie de ele. De altfel, consumul de apă pentru udarea plantelor scade cu această ocazie cu până la 50%.
- Trec testul timpului
Panourile fotovoltaice au o durată de viață mai mare de 20 de ani, iar asta datorită materialelor de calitate superioară din componența lor. Ne referim mai precis la:
- siliciu amorf thin-film – ajută mai ales în cazul radiației solare indirecte;
- siliciu policristalin – sunt regăsite în principal în zonele industriale și rezidențiale, fiind realizate din mai multe piese de siliciu și având un preț accesibil vizavi de performanță;
- siliciu monocristalin – apără solul de radiația directă a soarelui, locul lor aflându-se pe suprafețele plane.
- Economisești bani
Cu toate că ți se poate părea scump la început să cumperi panouri fotovoltaice sau agrivoltaice, costul se amortizează în timp. În final, energia solară este inepuizabilă și gratuită, astfel încât, cel puțin în ceea ce privește culturile, poți ajunge să nu mai ai deloc nevoie de energie electrică primară.
Acum că ai aflat toate aceste informații prețioase despre panourile solare agricole, te invităm să alegi un kit pentru recoltele tale. Kitul de agrivoltaice cuprinde: panouri fotovoltaice cu celule monocristaline, piese de conectare din oțel inoxidabil și structură realizată din aluminiu anodizat, rezistent la coroziune.
Dacă nu ești sigur care anume corespunde cerințelor tale, îți oferim un serviciu de consultanță bazat pe seriozitate și axat pe rezolvarea nevoilor clientului. Contactează-ne la +40 724 270 161 sau vanzari@solecs.eu.