FAQ - Intrebari despre Kerberos

FAQ

Întrebări frecvente

 

1) De ce ar trebui să folosesc sistemul fotovoltaic pentru încălzirea apei , în cazul în care aceasta are eficiență mai redusă?

Da , ai dreptate , eficiența sistemului fotovoltaic ( sistemul PV) este de aproximativ 15 - 18% , în timp ce eficiența sistemului termic solar poate fi de până la 85% , dar aceasta reprezintă eficiența rezultată din conversia radiației solare dintr-un metru pătrat de  panouri PV ce poate fi folosită sub forma de energie (termală sau electrică). Aceasta înseamnă că , dacă utilizați sistemul fotovoltaic , aveți nevoie să acoperiți cu panouri solare o parte mai mare a acoperișului pentru a obține aceeași cantitate de energie, dar aceast lucru nu înseamnă că trebuie să plătiți mai mult .

 

 

2) Trebuie să am un boiler special pentru a utiliza Solar Kerberos ? Am avut un boiler timp de doar doi ani și ar fi o risipă să-l aruncăm.
Nu, Solar Kerberos este în așa fel proiectat încât să poată fi folosit în general cu orice tip comun de boiler, cu o capacitate de între 100 și 200 litri .

 

3 ) Ce se întâmplă dacă afară este înnourat - înseamnă că nu vom avea apă caldă ?

Cu siguranță, nu - în cazul în care nu există suficientă lumină solară, Solar Kerberos va folosi energie electrică furnizată din rețea pentru a încălzi apa . Totul se face automat , nu trebuie să faci nimic . În plus, vă puteți uita la ecranul touchscreen, în meniu – care are o operare simplă și intuitivă – pentru a vedea câtă energia solară a folosit Kerberos (și de asemenea câtă energie a salvat), și respectiv, cât de multă energie a luat din rețeaua de energie electrică .

 

4) Cum se instalează Solar Kerberos? Boilerul meu este la parter, iar modulele fotovoltaice vor fi pe acoperiș. Va fi necesară vreo lucrare de construcție ?

Există sisteme de instalare a modulelor fotovoltaice pentru orice tip de material pentru acoperișuri . Cel mai mare avantaj în utilizarea modulelor fotovoltaice este faptul că modulele sunt conectate la unitatea de comandă doar prin două cabluri flexibile. Prin urmare, nu este necesar să se facă nici o spargere a tencuielii etc. Mai mult , pierderile de transmisie sunt destul de nesemnificative în comparație cu un sistem termic solar, ceea ce înseamnă că modulele fotovoltaice pot fi instalate la o distanță mai mare de boiler (pe acoperișul unui garaj de exemplu, sau pe acoperisul unei grădini, etc.). În cazul sistemelor solare termice se impune ca între colectori și rezervorul de stocare să existe două țevi de distribuție de cupru bine izolate pentru a se realiza transferul fluidului de căldură.

 

5 ) Sistemul Solar Kerberos poate fi utilizat și cu un element de încălzire "umed"?
Cu siguranță – folosind un element de încălzire "umed" nu înseamnă că conductorii de la tensiune sunt în apă (acesta este, sau era utilizat în unele cazane; poate îl cunoașteți sub denumirea de "cupe de auto-fierbere" făcute în URSS). Aceasta înseamnă că dacă elementul trebuie să schimbat, este necesară înainte golirea boilerului. Dacă folosiți un așa-numitul element de încălzire "uscat", singurul lucru pe care trebuie să îl schimbați este izolatorul ceramic, și flanșa, în care este introdus izolatorul, rămâne în încălzitor de apă plin de apă. Oricum, folosirea unui element de încălzire "umed" nu reprezintă o problemă . În lume cu siguranță există mai multe elemente de încălzire umede decât cele uscate, în afară de încălzitoare de apă ele pot fi găsite în mașini de spălat ruf , mașini de spălat vase și cazane.

 

  

6) Am citit undeva că, dacă încălzitorul de apă este conectat la curent continuu, aceasta ar putea duce la electroliza și deteriorarea încălzitorului de apă. Este adevărat ?

Întrebarea dvs. este legată de cea precedentă - am auzit într-adevăr astfel de zvonuri, dar nu trebuie să vă faceți griji . Dacă curentul electric, fie continuu, fie alternativ, a intrat în apă, aceasta ar duce la un eșec, caz în care o componentă de siguranță și-ar face rolul. (siguranță, întrerupător de circuit , dispozitiv de curent rezidual)

 

7) Ce este MPPT?

MPPT este prescurtarea pentru pentru Maximum Power Point Tracking - este o caracteristică pe care o are invertorul Solar Kerberos și care îi permite să aplice o încărcare corespunzătoare modulelor fotovoltaice indiferent de cât de mult lumină  este, obținând astfel puterea maximă posibilă. Este o tehnică frecvent utilizată în domeniul fotovoltaic - este practic imposibilă crearea unui un invertor fotovoltaic care să nu utilizeaze sistemul MPPT. Dacă ar fi să îl explic în termeni simpli,  l-aș compara cu o frumoasă corabie veche, cu o mulțime de pânze. Dacă există o briză, căpitanul (circuitul de comandă MPPT) va da ordinul să se ridice toate pânzele disponibile (se va ajusta sarcina aplicată la modulele fotovoltaice), iar nava va naviga cât mai repede posibil, dat fiind curentul de vânt. Dar dacă există un vânt puternic, care ar putea rupe stâlpii sau provoca alte pagube corabiei, căpitanul va da ordinul de a coborî niște pânze pentru a lăsa nava să navigheze, în același timp, rapid și în condiții de siguranță. Invertorul MPPT din solar Kerberos funcționează în mod similar - ajustează sarcina aplicată la modulele fotovoltaice.

8) Solar Kerberos are un invertor sau trebuie să fie utilizat cu un element de încălzire CC ?

Solar Kerberos dispune de un invertor  special CC/CC cu MPPT, astfel încât ieșirea este curent continuu. Cu toate acestea, un element de încălzire CC nu există - întotdeauna este doar o sarcină rezistivă, și nu contează ce fel de curent electric trece prin ea. Este la fel ca și cu becurile cu filament. Acestea erau conectate la curent alternativ în iluminat și la curent continuu în lanterne – este vorba întotdeauna de un fir de rezistență, care din momentul în care curentul electric trece prin el se încălzește.

 

9) Pot conecta modulele fotovoltaice direct la încălzitor de apă, în cazul în care tensiunea lor combinată este 230V?

Nu, nu încercați să faceți acest lucru! Deși am spus că elementul de încălzire poate fi conectat fie CA sau CC, termostatul și siguranța termică în boiler nu pot fi conectate la curent continuu. Curent continuu tinde să atragă așa-numitele "arcuri electrice" - acest lucru este folosit pentru sudare și este, de asemenea, ceea ce l-a făcut pe František Křižík celebru. Oricum, un arc electric poate face daune considerabile pentru termostat si siguranțele termice – se pot arde contacte electrice, se pot genera temperaturi ridicate, se topesc materialele din plastic si de obicei, nu este nevoie de mai mult de o încercare pentru a face acest lucru. De aceea, releele speciale de curent continuu sau de semiconductoare sunt folosite pentru deconectare, pentru arcurile electrice ce tind să se formeze cu aceste ocazii. Există, boilere speciale, care pot fi conectate direct la curentul produs de modulele fotovoltaice, dar nu au MPPT și, astfel, scade puterea lor cu aproximativ 40%, mai ales atunci când nu este suficient de lumina soarelui.

  

10) Care sunt costurile de operare ale Solar Kerberos?

Practic, nu există niciun cost de operare – doar instalați sistemul și acesta începe să funcționeze. Singurele costuri existente fac referire la consumul stand-by, care este de aproximativ 2W. Ca și comparație, sistemele solare termice au nevoie de următoarele: alimentarea cu energie a unității de comandă și a pompei de recirculare, iar lichidul de  bază non-congelare care realizează transferul de căldură trebuie să fie schimbat în mod regulat, verificat și re-umplut.

 

 

 

11) Cum funcționează sistemul fotovoltaic în timpul iernii?

Destul de ciudat, mai bine decât în timpul verii - ei bine, cel puțin în ceea ce privește puterea maximă, acesta este într-adevăr mai mare în timpul iernii decât în timpul verii. Desigur, există mai puțin soare în timpul iernii, iar soarele este mult mai mic, astfel încât volumul total al producției este, evident, mai mic, dar în nici un caz nesemnificativ. Modulele fotovoltaice pot genera energie electrică folosind lumina soarelui.

 

12) Ce se întâmplă dacă nu folosesc apa caldă? Modulele fotovoltaice se vor supraîncălzi?

Nu se intampla nimic. După încălzirea apei la temperatura reglată, Solar Kerberos comută energia la încărcare, de exemplu acesta poate încărca bateriile reîncărcabile, poate alimenta cu energie diverse aparate sau poate fi lăsat deconectat. Consum zero nu face nici un rău modulelor fotovoltaice, acesta fiind un alt avantaj față de sisteme cu panouri solar  termice.

 

13) Solar Kerberos trebuie să fie conectat la rețeaua de energie electrică pentru a funcționa corect? Am fost surprins în mod neplăcut de faptul că sistemul solar termic al prietenului meu nu funcționează atunci când este o pană de curent!

Nu, nu trebuie să fie conectat la rețea. În cazul în care soarele nu strălucește, Solar Kerberos folosește energia electrică generată de modulele fotovoltaice. În cazul în care nu este conectat la rețea, aceasta înseamnă că doar pe timpul nopții nu se va putea vedea nimic pe ecran pentru a modifica setările. Mai mult decât atât, în cazul unei pene de curent puteți utiliza Solar Kerberos ca un generator solar de rezervă - îl puteți folosi pentru încărcarea unei baterii de rezervă, care va asigura, prin intermediul unui invertor CC / CA energie pentru aparatele esențiale, cum ar fi cazanele cu gaz , pompe de circulație, etc.

 

14) Cum știu cât de multă energie solară a fost folosită pentru încălzirea apei și cât de multă energie a fost preluată din rețeaua de energie electrică?

În partea dreaptă a ecranului Solar Kerberos - există două "contoarele de energie electrică", care indică consumul de energie în kilowați-oră. De asemenea, puteți găsi acolo informații despre curentul electric produs instant, tensiune și cantitatea de curent produsă de panourile solare, eficiența invertorului și alte date interesante.

 

   

 

15) Un electrician a conectat sistemul Kerberos, afară soarele strălucește, dar Kerberos nu funcționează - în meniul Invertorului se poate observa că există 200V pe panouri, dar producția este zero. Ce-am greșit?

Nimic, totul este în regulă. Kerberos monitorizează situația de pe cer pentru primele zece minute și se pornește singur când este sigur că acesta nu este doar o gaură printre nori, care strălucește pe panourile. Este un mijloc comun al panourilor fotovoltaice care crește durata de viață a acestor dispozitive. În cazul unor dispozitive nesofisticate dimineața, când soarele răsare și seara, când apune soarele, există întotdeauna câteva minute de energie solară la limită, atunci când, aceasta nu poate decide dacă să fie activat sau să se dezactiveze și, prin urmare, se stinge și se aprinde la intervale rapide. Aceasta scade durata de viață a unora dintre elementele importante. Dispozitivul nostru împiedică astfel de lucruri să se întâmple prin operațiunea de pauză. Zece minute pe parcursul unei zile nu este foarte mult, în plus, pauza este în timpul răsăritului - și, prin urmare, există foarte puțină energie solară, astfel încât pierderea este minimă și durata de viață a dispozitivului este crescut în mod semnificativ.

Când instalați Kerberos pentru prima dată, soarele poate fi ridicat în cer și există o mulțime de putere, cu toate acestea, Kerberos trebuie să se asigure cu privire la situația în mod independent, prin urmare, există o pauză de zece minute după fiecare pornire. Desigur, în cazul în care soarele este umbrit de nori la acel moment, iar tensiunea scade sub 120V, sau dacă deconectați panourile, la zece minute este luată în calcul din nou.